رد شدن به محتوای اصلی

در بند زنان زندان بوشهر چه می‌گذرد؟


 

سپیده قلیان، فعال مدنی، روز پنجشنبه ۱۸ شهریور در یک رشته توئیت‌، از بند زنان زندان مرکزی بوشهر به عنوان «جایی که نزدیک آخر دنیا است» نام برده و گزارشی از شکنجه‌ها، بدرفتاری‌ها و شرایط نگهداری زنان زندانی در این زندان منتشر کرده است.

به گفته خانم قلیان، «زنان زندانی این بند به جرم زن بودن و زندانی بودن تحت وحشیانه‌ترین شکنجه‌ها و ضدانسانی‌ترین شرایط ممکن نگهداری می‌شوند».

این فعال مدنی می‌گوید: «هر کسی اعتراض کند، تشدید شکنجه‌ها کَمینش را می‌کشد» که «تهديد به معاینه‌ آلت تناسلی در برابر تمام پرسنل و زندانی‌ها، ضرب‌وشتم زندانی، قرنطینه‌ زندانی، آوردن گارد و شکنجه و تعرض، قطعی تلفن، ملاقات و لغو مرخصی از جمله این شکنجه‌ها هستند».

سپیده قلیان از ۲۸ خردادماه به دلیل ابتلا به کرونا در زندان، در مرخصی به سر می‌برد. او که در پرونده اعتراضات هفت‌تپه به پنج سال حبس محکوم شده است، بیستم اسفند پارسال به زندان بوشهر تبعید شد.

خانم قلیان در گزارش توئیتری خود با استفاده از اسامی مستعار، وضعیت چند زندانی در بند زنان زندان بوشهر را تشریح کرده است.

او از زنی افغان نوشته که «با فرزندش از دست طالبان و مرگ گریخته و حالا در مراسم تدفين نمادینی که زندان‌بانان ترتیب داده‌اند، در هواخوری زندان مرکزی بوشهر ایستاده است. از ديد زندان‌بانان، احمد در آغوش مادر راهی زندان شده، حرام‌زاده است. کودکِ زهرا در هواخوری بند نسوان، به دستور مسئول اندرزگاه كفن‌پيچ شده؛ تنها برای این‌كه احمد بترسد و شب زودتر بخوابد. زهرا بهت‌زده است و به محض درآوردن فرزندش از كفن به سويش حمله می‌كند، پسر را كتك می‌زند و می‌گويد خودم ادبش می‌كنم. لطفا شما كاری با او نداشته باشيد».

این فعال مدنی از اجباری بودن پوشیدن «لباس زیر» نوشته و این‌که به دلیل امتناع یک زندانی زن از پوشیدن لباس زیر، «در صف آمار و در مقابل چشمان وحشت‌زده‌ سایر زنان زندانی، لباس‌های مائده را تنها به جرم درنیاوردن لباس زیر پاره کردند. در صف آمار همه را مجبور کردند، لباس‌های زیر را درآورند و سوتین و شورت را در کیسه زباله‌ای كه در دست مددكار بود بگذارند. بعد از آن روز، هفته‌ها پوشیدن لباس زیر ممنوع شد، حتی در زمان عادت ماهیانه».

به گفته سپیده قلیان، حمام رفتن زندانیان در زندان بوشهر ساعت‌های مشخصی دارد و یک زندانی زن را به دلیل حمام خارج از ساعت، «مسئول بند سحر را در هواخوری لخت می‌كند، با همكاری مددكار بند با شیر و آب معدنی غسل می‌دهد و و بقیه‌ زندانیان را وادار می‌كنند كه صحنه را تماشا كنند و او را هو كنند».

براساس همین گزارش، چادر و پوشش کامل در صف آمار و راهرو و هواخوری برای زندانیان در بند زنان اجباری‌ است و زن زندانی در هر جایی جز تختخواب باید حجاب داشته باشد.

سپیده قلیان از یک زندانی دیگر زن نوشته که «او را با هماهنگی مسئول بند برای ارائه خدمات جنسی به ماموران تحویل می‌دهند».

به گفته این فعال مدنی، در بند زنان زندان بوشهر «با هماهنگی مسئول بند خیلی كارها انجام می‌شود، مثل فرستادن زنانی که از طرف خانواده حمایت مالی نمی‌شوند، نزد زندانی‌های مرد بند مالی و صيغه موقت آن‌ها».

او نوشته است که این گزارش تنها پنج مورد از ٢٠ موردی است كه تاكنون در رابطه با بند نسوان زندان بوشهر، کتبی و شفاهی به مسئولان اعلام کرده‌ و پاسخی جز «سکوت گورستانی» نگرفته‌ است.

این نخستین بار است که گزارشی از وضعیت بند زنان زندان بوشهر منتشر می‌شود. در حالی که ابراهیم رئیسی، رئیس وقت قوه قضائیه،۲۷ بهمن ۹۹ مدعی شده بود که «مجامع حقوق بشری می‌توانند از زندان‌های ایران بازدید کنند» ولی مقامات قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی به خبرنگاران و فعالان حقوق بشر اجازه بازدید از زندان‌ها را نمی‌دهند.

با استفاده از گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی و رادیو فردا/ ف.ق / ک.ر

 

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

دومین نشست «زنان، صلح و امنیت» دانشگاه جورج تاون با حضور فعالان حقوق زنان برگزار شد

  دومین نشست انستیتو «زنان، صلح و امنیت» دانشگاه جورج تاون شهر واشنگتن، روز هفدهم شهریور به صورت مجازی با عنوان «زنان در خط مقدم، استراتژی‌های تغییر» برگزار شد. این نشست میزبان نرگس محمدی، نرگس منصوری، و گیتی پورفاضل، سه تن از فعالان حقوق زنان و از امضاکنندگان بیانیه ۱۴، از داخل ایران بود که به راه‌کارهای تغییر وضعیت زنان در ایران پرداختند. گیتی پورفاضل، حقوق‌دان، یکی از مهمانان ویژه این نشست بود. او که از مرداد ۹۹ زندانی بوده است، به دلیل ابتلا به کرونا در مرخصی به سر می‌برد و به زندان باز خواهد گشت. خانم پورفاضل در این نشست گفت: «تشکل‌های زنان باید روز به روز بیشتر شود. اکنون تشکل‌هایی مثل مادران صلح داریم که قدم‌های موثری بر می‌دارند و اعتراض می‌کنند و باید مجددا آن ارگان‌ها و سازمان‌هایی که قبلا داشتیم دوباره زنده کنیم.» او برای نمونه به «اتحادیه زنان حقوق‌دان که شادروان دکتر مهرانگیز منوچهریان راه‌اندازی کرده بود و عضو اتحادیه بین‌المللی زنان حقوق‌دان بود» اشاره کرد و گفت: «ما می‌توانستیم مسائل حقوقی خود، از جمله مواردی که تضییع حقوق زنان بود، را به جامعه جهانی

خانواده‌های وکلای بازداشتی: در بی‌خبری مطلق هستیم

  خانواده‌های مهدی محمودیان، مصطفی نیلی و آرش کیخسروی در نامه‌ای به روسای سه قوه اعلام کردند که «در بی خبری مطلق از وضعیت این سه وکیل و فعال مدنی، مورد هجوم خبرهای ضد و نقیض و سناریوسازیهای مغرضانه و فشار و تهدید و جوسازی روانی» قرار گرفته‌اند. روز شنبه ۲۳ مرداد ماه، مهدی محمودیان، فعال مدنی و مصطفی نیلی، آرش کیخسروی، محمدرضا فقیهی، مریم فرا افراز و لیلا حیدری، وکلای دادگستری، بازداشت شدند و علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری، در توئیتی اعلام کرد که افراد بازداشت شده «در حال برگزاری جلسه‌ای به منظور شكايت از برخی مسئولان در موضوع کرونا» بوده‌اند. ذبیح‌الله خداییان، سخنگوی قوه قضائیه، روز سه‌شنبه ۹ شهریور اتهام بازداشت شدگان را به «اخلال در نظم» و برخی جرایم علیه امنیت ملی اعلام کرد. هرچند طی روزهای بعد تعدادی از بازداشت‌شدگان آزاد شدند اما مصطفی نیلی، آرش کیخسروی و مهدی محمودیان همچنان در بازداشت به سر می‌برند و خبری از وضعیت آنها در دست نیست. خانواده‌های آنها روز پنج‌شنبه، ۱۸ شهریور ماه با انتشار نامه‌ای خطاب به روسای سه قوه نوشته‌اند: «در کشوری که تحت قانون اساسی اداره می شو

بیش از سه هزار دانش آموز عشایری کشور از تحصیل بازمانده اند

  مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر وزارت آموزش و پرورش از وجود سه هزار و ۶۲۶ دانش آموز بازمانده از تحصیل در میان دانش آموزان عشایر خبر داد. به گفته وی بیشترین تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل مربوط به استان آذربایجان غربی با ۱۰۶۱ دانش آموز، استان لرستان با ۵۶۶ دانش آموز و کرمان با ۲۶۵ دانش آموز است. به نقل از ایلنا، مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر وزارت آموزش و پرورش از وجود سه هزار و ۶۲۶ دانش آموز بازمانده از تحصیل در میان دانش آموزان عشایر خبر داد. سیفی در این خصوص گفت: “بیشترین تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل مربوط به استان آذربایجان غربی با ۱۰۶۱ دانش آموز، استان لرستان با ۵۶۶ دانش آموز و کرمان با ۲۶۵ دانش آموز است”. وی افزود: “اکنون بیش از ۷۵ هزار و ۷۴۳ نفر از دانش آموزان عشایری به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، از اتصال به شبکه شاد، جهت استفاده از آموزش مجازی محروم هستند و در سالی که گذشت ۷۲ درصد مدارس عشایری ما خدمات آموزشِ حضوری ارائه دادند. استان‌هایی که دارای زیرساخت‌های بهتری برای دسترسی به اینترنت بودند، بالاترین آمار کلاس غیرحضور